Eva Kataja

Uztura speciāliste

Taukiem uzturā ir jābūt obligāti!

“Ņemiet labāk šo produktu – te būs vairāk tauku!” Ikdienā šādus iedrošinājumus nenākas dzirdēt, vai ne? Vismaz ne no ārstniecības jomas speciālistiem. Biežāk izskan ieteikumi samazināt tauku daudzumu uzturā un izvēlēties produktus ar mazāku tauku saturu. Tas var novest pie nepareiza priekšstata, ka tauki uzturā ir nevēlami.

Kāpēc tauki ir vajadzīgi?

Tauki ir nepieciešami šūnu augšanai, tai skaitā hormonu veidošanai, atsevišķu vitamīnu absorbēšanai, orgānu aizsardzībai, organisma termoregulācijai un vielmaiņai kopumā. Bez taukiem optimāla organisma darbība ilgtermiņā nav iespējama. 5

Kāpēc taukus iesaka uzturā samazināt?

Tauki enerģētiskās uzturvērtības ziņā ir visbagātākie – 1 grams tauku satur 9 kilokalorijas (1 grams ogļhidrātu vai olbaltumvielu satur stipri mazāk – vien 4 kcal). Tā kā liekais svars un aptaukošanās arvien vairāk pieņemas spēkā, sabiedrībai ir nepieciešams dot vispārīgus ieteikumus, lai samazinātu uzņemto kaloriju skaitu. Ja tiek uzņemts par daudz enerģijas (kcal), tā uzkrājas tauku veidā mūsu organismā un rada slodzi ne tikai sirdij un iekšējiem orgāniem, bet arī locītavām.

Loģisks solis šķiet samazināt tauku proporciju uzturā (kaut gan patiesībā būtu jāsamazina mazvērtīgu produktu proporcija uzturā, tostarp ogļhidrātus saturoši produkti), taču tas nenozīmē to absolūtu izslēgšanu.

Potenciālie riski, ja uzturā un organismā trūkst tauku

Ja ar uzturu neuzņem nekādas taukvielas, nevar uzsūkties taukos šķīstošie vitamīni – A, E, D un K.  Attiecīgi cietīs viss organisms, gan ārējā fasāde, proti, parādīsies ādas problēmas, gan visa iekšējā sistēma – kauli, imunitāte, iekšējie orgāni un smadzenes. 1

Ar uzturu jāuzņem arī neaizstājamās omega – 3 un omega-6 taukskābes. Ja to trūkst, palielinās dažādi veselības riski, piemēram, kognitīvie traucējumi. Smadzenes par to nebūs sajūsmā…un jūs arī ne. 2

Kas attiecas uz sievietēm, kas vēlas pēcnācējus – tauki ir must have. Vēlaties veselus bērnus, nemuļķojieties ar beztauku diētām. 3

Būtiska ir kvalitāte nevis kvantitāte

Tam, kādus taukus un kādās kombinācijās jūs uzņemsiet ar uzturu, ir izšķiroša nozīme. Ja pārsvarā tauki nāks no konditorejas izstrādājumiem, cepumiņiem, čipšiem un citiem mazvērtīgiem produktiem, tad tie visticamāk nodarīs vairāk slikta nekā laba. Savukārt, ja taukus uzņemsiet ar riekstiem, zivīm, pirmā spieduma eļļu, kas pievienota salātiem, jūs savam organismam piegādāsiet kvalitatīvu izejmateriālu vielu maiņas procesiem. Tas nenozīmē, ka tagad eļļa jādzer litriem vai jāēd sviestmaizes trīs reizes dienā, bet ikdienas uzturā pilnvērtīgiem tauku avotiem ir jābūt. Ja ēdienkarti veidosiet no uzturvielām bagātiem produktiem, apēstie tauki hronisku slimību risku, kā otrā tipa cukura diabēts vai sirds slimības, nepalielinās. 4

Izmantotie avoti:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12069675

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26795198

3  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26825664 ; https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26773247

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26268692

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26177664