Ķirbju kēkss ar valriekstiem

Kas nepieciešams?

  • Milti – 300g
  • Cepamais pulveris – 2tēj.k.
  • Sāls – 1tēj.k.
  • Malts kanēlis – 1.5tēj.k.
  • Malts kardamons (ja ir) – 1.5tēj.k.
  • Ķirbju biezenis – 360ml (2 palielas ķirbju šķēles, iztīrīt no sēklām, sagriezt gabalos ar visu mizu, cept cepeškrāsnī 200 grādos, kamēr mīksti, tad sablenderēt un atdzesēt.)
  • Cukurs – 200g
  • Olas – 3
  • Rapšu eļļa – 250ml
  • Valrieksti – 90g (sakapāti)
  • Šokolādes glazūrai – 80 grami kakao, 160 grami cukura, ūdens

Kas jādara?

  1. Cepeškrāsni uzkarsē līdz 180 grādiem.
  2. Ņem lielu bļodu un tajā iesijā miltus un cepamo pulveri. Pieber cepamo pulveri, kanēli un kardamonu (ja izmanto). Otrā mazākā bļodā saputo olas ar cukuru, pēc tam ieputojot eļļu un beigās – ķirbju biezeni. Vēl kādu brīdi kuļ ar mikseri. Neuztraucies, ja mīkla izskatās pašķidra, tā tam jābūt!
  3. Olu un ķirbju masu lej miltu bļodā, kārtīgi samaisa, beigās iemaisot arī riekstus. Gatavo mīklu lej ar eļļu izsmērētā un ar miltiem izsijātā cepamformā.
  4. Cep cepeškrāsnī 65-80 minūtes, kamēr kēkss vidū ir izcepies (pārbauda ar kociņu – ja mīkla pie tā nelīp, kēkss ir gatavs). Izņem no krāsns un atdzesē 10 minūtes. Izņem no formas. Atdzesē pilnībā.
  5. Gatavo glazūru, mazā katliņā uzkarsējot visas izejvielas – ūdens pie kakao un cukura jālej tik, lai veidotos pabieza glazūra, kas viegli notecēs gar kēksa maliņām. Uz zemas uguns glazūru turpina maisīt, kamēr cukurs izkusis. Ja masa liekas par rūgtu, tad pievieno vēl cukuru (ja par saldu, tad pieliek vēl karoti kakao). Pārlej kēksa augšdaļai, dažām pilēm ļaujot notecēt gar kēksa sāniem.

Lai labi garšo!

Autore: Linda Tellgrena