Lauris Aleksejevs

Restorāna “36. līnija” līdzīpašnieks un šefpavārs

Ēdienu gatavošanas procesā man ir svarīgi trīs kritēriji – izcelsme, kvalitāte, garša. Pieturos pie tiem arī tad, kad jāizvēlas īstās taukvielas. Kāpēc?

Pavāri taukvielas izmanto, lai ēdiens nepieliptu pie pannas. Un, protams, garša! Taukvielas uzlabo ēdiena garšu un rada sāta sajūtu. Ja izmantojam taukvielas, gatavojot ēdienu, tas kļūst aromātiskāks. Karsējot produktus 160 –180C eļļā, no tauku molekulām veidojas brīvie radikāļi, kas, reaģējot ar skābekli, rada gaistošus un aromātiskus produktus. Turklāt, ja taukos ir iejauktas garšvielas, tās “uzplaukst”, tāpēc ēdiena garša kļūst izteiktāka.

Kā neapmaldīties veikalu plauktos un izvēlēties piemērotas taukvielas? Mana prioritāte ir augu eļļas. Jau kopš seniem laikiem visā pasaulē augu eļļas izmanto pārtikas, veselības un higiēnas produktos. Tās sniedz organismam daudz vairāk enerģijas nekā ogļhidrāti un olbaltumvielas. Savukārt mūsdienu zinātniskie pētījumi apliecina, ka augu eļļās esošās OMEGA taukskābes ir nepieciešamas cilvēka organisma šūnu veidošanās procesam, veselīgai vielmaiņai un imunitātei.

Mans augu eļļu tops:

  • Saulespuķu eļļa
  • Rapšu eļļa
  • Vīnogu kauliņu eļļa
  • Zemesriekstu eļļa
  • Ķirbju eļļa

Starp citu, vai esat kādreiz nobaudījuši saldējumu ar eļļu? Tas ir deserts, kas noteikti jāpamēģina! Plombīra saldējumu pārlej ar karoti ķirbju eļļas. Šī eļļa ir īpaši aromātiska, tai ir tumši zaļa nokrāsa un samtaini riekstaina garša – tā saldējumam piešķirs jaunas notis!

“Kā neapmaldīties veikalu plauktos un izvēlēties piemērotas taukvielas? Mana prioritāte ir augu eļļas. Jau kopš seniem laikiem visā pasaulē augu eļļas izmanto pārtikas, veselības un higiēnas produktos. Tās sniedz organismam daudz vairāk enerģijas nekā ogļhidrāti un olbaltumvielas.”