Veselīgas un neveselīgas taukskābes – kā tās atšķirt?

Taukvielas ir galvenā enerģijas deva, kas tiek piegādāta ar uzturu, veicina taukos šķīstošo elementu, tādu kā A, D, E un K vitamīnu uzsūkšanos. Visu uztura taukvielu pamatsastāvdaļa ir piesātinātās un nepiesātinātās taukskābes.

Piesātinātās taukskābes – tām ir  cieta konsistence un galvenokārt tās ir dzīvnieku izcelsmes produktos, tādos kā piem.: speķis, sviests, piena produkti un sarkanā gaļa. Savukārt, nepiesātinātām taukskābēm ir šķidra konsistence un tās pārsvarā atrodamas augu izcelsmes produktos. Starp nepiesātinātajām taukskābēm izceļas:

  • Mononepiesātinātās taukskābes – nozīmīgā daudzumā atrodamas rapšu eļļā un olīveļļā. Tās palīdz uzturēt holesterīna līmeni asinīs atbilstošā proporcijā.
  • Polinepiesātinātās taukskābes – tām ir būtiska loma cilvēka uzturā. Pie tām pieder neaizstājamās nepiesātinātās taukskābes – omega 6 un omega 3. To avots ir augu eļļas (saulespuķu eļļa, sojas eļļa, kukurūzas eļļa), jūras zivis, aļģes, valrieksti, kā arī augstas kvalitātes margarīni smērējami uz maizes. Neaizstājamās nepiesātinātas taukskābes palīdz uzturēt h