LAI IET KĀ SMĒRĒTS!
5 ikdienišķi produkti, kur paslēpušās veselīgās taukvielas
Uzsākt diētu? Tas nozīmē noteikti izvairīties no produktiem, kas satur taukus! Šādus un līdzīgus apgalvojumus nākas dzirdēt visai bieži. Apzināta izvairīšanās no taukvielām ir izveidojies stereotips, kas bieži vien dzirdams no entuziastiem, kas nolēmuši uzsākt ceļu pretī veselīgākam dzīvesveidam un slaidākam ķermenim.
Taukvielas un imunitāte
Cilvēka organisms nespēj patstāvīgi ražot neaizstājamās taukskābes, tāpēc cilvēkam tās ir jāuzņem kopā ar uzturu. Gan pārāk mazai, gan pārāk lielai taukvielu devai ir nelabvēlīga ietekme uz cilvēka organismu.
Nezināmais par zināmo – holesterīns
Ikviens no mums ir dzirdējis dažādas replikas un apgalvojumus par holesterīnu un tā ietekmi uz cilvēka veselību. Bieži vien ieraugot pārtikas produktus, kuri lieliem burtiem apdrukāti ar uzrakstu “nesatur holesterīnu” izraisa cilvēkā pozitīvas asociācijas un dod nešaubīgu pārliecību par to, ka šis produkts nudien ir īsti veselīga izvēle. Taču viss nav tik viennozīmīgi!
Kādās taukvielās cept, kādas izvēlēties salātiem un kādas smērēt uz maizes?
Šodien, kad veikalu plaukti ar eļļām un ledusskapji ar sviestiem un margarīniem var kopā aizņemt pat vairākus metrus, vērts atcerēties svarīgu informāciju par mūsu virtuvē sastopamajām taukvielām un to sastāvu. Bez tradicionālajām saulespuķu, olīvu un rapšu eļļām, ir pieejamas arī vīnogu kauliņu eļļa, sojas un kukurūzas eļļa.
Veselīgi nenozīmē bez taukvielām
Daudzi no mums uzsākot diētu izslēdz no uztura visas iespējamās gan dzīvnieku, gan augu izcelsmes taukvielas. Produktus nomainām uz tiem, uz kuriem norādīts „fat free” vai 0%, cītīgi skaitām kalorijas un ļoti uzmanīgi lasām etiķetes, izvairoties no mūsu ienaidnieka – taukiem. Tomēr, vai uzturs bez taukvielām ir pareizā izvēle?
Omega 3 un 6 taukskābes
Cilvēka organisms ir spējīgs ražot visas vielmaiņai nepieciešamās taukskābes izņemot divas: linolskābi (LA) no omega-6 grupas un alfa-linolēnskābi (ALA) no omega-3 grupas (omega 3 taukskābes). Tās ir neaizstājams cilvēka organisma uztura elements, tāpēc ir nepieciešams tās uzņemt ar pārtiku, bet nedrīkstam aizmirst par pareizām to proporcijām. Ko vēl nepieciešams zināt?